WELKOM-HOSGELDINIZ...!


Als er al een land bekendstaat om zijn lekkere en uitgebreide keuken, dan is het Turkije! De Turkse keuken kent veel variatie, ieder regio kent wel de eigen specialiteiten. Dit komt door de uitgestrektheid van het land. Turken besteden veel liefde en aandacht aan het voorbereiden van de gerechten. Naast de smaak van het gerecht word veel aandacht besteed aan sfeer, omgeving en het uiterlijk van de gerechten. Zo hebben de meeste gerechten ook een poetische naam zoals 'navel van een dame' of 'nest van een nachtegaal'. Al deze namen zijn in de loop der jaren bedacht. Over het algemeen kennen de meeste mensen de bekende Turkse pizza, doner kebab, dolma, sjisj kebap en baklava. Natuurlijk zijn al deze gerechten typisch Turks, maar dit is slechts een beperkt aantal uit de rijke Turkse keuken. Vaak denkt men dat Turkse gerechten moeilijk zijn voor te bereiden. Vanaf nu niet meer! Op De Turkse Keuken blog vind je daarom wekelijks de meeste voortreffelijke traditionele Turkse gerechten, die je makkelijk zelf kunt bereiden. Verder vind je ook leuke en interessante weetjes over Turken en eten. Heb je vragen of ben je op zoek naar het recept van een Turks gerecht, dan kun je ook dit blog raadplegen. Zo hoef je niet meer na te denken over wat je moet eten en staan alle recepten voor je klaar! Maak daarom kennis met de Turkse keuken en voeg een stukje exotisch toe aan je keuken. Ik wens je veel kookplezier en ik hoop dat je zult genieten van de voortreffelijke smaak van de Turkse keuken. Afiyet olsun....


dinsdag 10 juli 2007

'Brood in de bek van de leeuw...'


Wist je dat Turken dol zijn op brood? En bij het avondmaaltijd ook brood nemen? Brood is meer dan alleen maar een eerste levensbehoefte, het is symbolisch geworden en wordt gebruikt in vele spreekwoorden, netzoals in het Nederlands. In Turkije heb je de bekende gezegde 'ekmek aslanin agizinda', dat betekent letterlijk 'brood ligt in de bek van de leeuw'. Men probeert hiermee de op dat moment slechte economische toestand van het land aan te geven. Bijvoorbeeld als de prijzen omhoog gaan en hierdoor alles duurder wordt voor de bevolking. Het meest bekende broodsoort is de pide. De oorsprong van pide ligt volgens de verhalen bij de Bedoeinen, een nomadenvolk. Bij het vallen van de nacht zetten zij hun tenten op en beginnen met het voorbereiden van de avondmaal. Graanpoeder en water werden tot platte rondjes gekneed in open vuur. Melk bewaarden Bedoeinen in buidels van schapen -en geitenhuiden waardoor er 's nachts een dikke yoghurtachtige massa ontstond. Op deze wijze is er een combinatie van brood met yoghurt ontstaan die ook bij veel hedendaagse pide gebruikelijk is. In sommige culturen in het Midden-Oosten wordt het platte brood gebruikt als vervanger van een bord. Het vlees wordt in het broodje geschept en kan op die manier uit de hand worden gegeten of het wordt gebruikt om sauzen mee op te scheppen.

Geen opmerkingen:

Turkse koffie

Turkse koffie